22 de maig 2014

Opinió de Manel Larrosa: ‘Prendre el pèl als veïns de Gràcia – Can Feu’

iSabadell, Manel Larrosa, arquitecte i urbanista


El Projecte Informatiu sobre el cobriment de les vies a Gràcia, reivindicat pels veïns i demanat d’estudiar per part de l’Ajuntament i les entitats que vam discutir tota la traça dels ferrocarrils de la Generalitat a Sabadell, no deixa de ser una enorme presa de pèl.

De fet, ja hi estem acostumats. Res d’altre fou l’estudi de l’allargament a Castellar: fer un projecte ben car i demostrar que cal arxivar-lo. Llavors no es van tenir en compte les opcions més barates que havíem formulat i, així, van declarar mort el cas. Molt abans sí que ens van fer cas, quan pretenien enderrocar dos edificis a la carretera de Barcelona i extreure la tuneladora pel mig del carrer. Aquella vegada vam poder ajudar-hi. De la resta de debats sobre els pas dels FGC per la ciutat ara no hi entrarem.

A Gràcia, pretendre que integrar el pas del ferrocarril per la ciutat suposa una despesa de 25 milions d’euros és una bestiesa. Una despesa injustificable per cara (pel mateix preu podríem expropiar i fer fora tot el veïnat i també acabaríem el problema!). Però mirat el projecte, resulta que pretenen fer un túnel de tren en forma de sifó (!), que s’enfonsaria per sota el Passeig de Can Feu per tornat a pujar un cop passat i ho faria a un pendent més de cremallera que de ferrocarril.

El regidor municipal Ayuso s’ho va creure i el govern municipal diu que caldrà fer especulació immobiliària en solars fets en trossos de carrers per trobar els diners (caldria construir uns 3.000 habitatges per arreplegar prou plusvàlues, quan podem fer habitatge social més barat i sense plusvàlua, que especular no és obligat!).

Hi ha però opcions raonables per integrar millor el ferrocarril i fer-ho a partir de traçats ferroviaris tècnicament decents. Es tracta de fer un millor traçat de via, el que signifiqui el menor pendent i la mínima despesa energètica en el seu funcionament. És possible cobrir un tram més del que ara es preveu i integrar la resta molt millor sense l’agressivitat que significa un ferrocarril que ara passa no pas a nivell, sinó en alguns trams alçat respecte dels veïns i en força proximitat.

L’Ajuntament hauria d’haver fet els seus croquis fa temps i haver encarrilat i condicionat l’Estudi Informatiu, fet que permetria encarrilar una millora essencial d’una part de ciutat. Ajuntaments més competents així ho fan, s’arremanguen, però els incompetents, com el nostre, viuen en la ignorància i en el setè cel. I així estem.

Arribats a aquest punt, demanem accés a la Comissió d’Urbanisme i Territori de l’Ajuntament i poder-ho parlar. En els temps de Sabadell Cruïlla hi vam accedir una vegada, doncs ara demanem de tornar-hi. I val la pena que la ciutadania sàpiga que acaba essent més fàcil anar a una Comissió del Parlament de Catalunya que a una del nostre Ajuntament.

Foto portada: membres de la plataforma Soterrament FGC Ara!, intervenint al ple municipal. Autor: J.d.A.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada